Menu

Mark Heemskerk

Beste lezer,

Mijn eigen kinderen verslinden maandelijks tientallen bieb-boeken. Even bestellen via internet en ze worden bij ons op de hoek van de straat afgeleverd. En daar kunnen ze ook weer worden ingeleverd. Voor ons zo vanzelfsprekend, maar voor de kids in Oeganda verre van dat. Sterker nog: in de tijd dat ik zelf in Oeganda woonde, heb ik met eigen ogen gezien hoe enthousiast (of beter: uitbundig!) kinderen werden bij het zien van een boek. Voor hen is het hebben van een boek vaak een droom. Stel je dan eens voor dat ze wekelijks de beschikking hebben over een ander boek! En wat dat doet met hun leesvaardigheid, hun inbeeldingsvermogen en hun spelling! Wat een supergaaf project! Help jij ons mee om 5.000 kinderen deze droom te laten realiseren?

Doneer voor Mark!


[PROJECT] Mobiele bibliotheken in Uganda

Op zaterdag 6 juli wordt de 13e editie van de FietsSponsorTocht gereden! Met zo’n 15 tot 20 deelnemers fietsen we op dikke banden een rondje van zo’n 125 kilometer door het prachtige Zuid-Holland. We fietsen voor mobiele bibliotheken voor de armste kinderen in Oeganda.

Achtergrond
Jerry en Elspeth zetten zich met hun stichting Serve Direct al tien jaar in voor kinderen in Oeganda. Middels innovatieve oplossingen brengen ze kwalitatief hoog onderwijs dichtbij voor kinderen die hier anders geen of nauwelijks toegang tot hebben. Dit doen zij onder meer middels The Bridge. Dit zijn door hen zelf opgezette educatiecentra waar verschillende scholen een paar keer per week naar toe komen om bijgeschoold te worden in de belangrijke vakken Spelling, Wiskunde en Engels. Deze bijscholing is hard nodig omdat de kwaliteit van het reguliere onderwijs vaak veel te wensen over laat. Door te focussen op deze drie vakken wordt op een relatief goedkope manier het onderwijsniveau voor vele scholen tegelijk opgekrikt.

Op naar de volgende stap
De bevlogen docenten van The Bridge constateren dat de kinderen nauwelijks bekend zijn met lezen en dat daardoor het opnemen van de lesstof uit lesboeken lastig is. Zij hebben daarom het idee opgevat om per dorp een mobiele bibliotheek op te zetten. Zo krijgen kinderen van de scholen in de omgeving toegang tot leesmateriaal dat er nu simpelweg niet is. Het gaat om een eenmalige investering van zo’n € 750 per rijdende bieb, inclusief ruim 200 boeken. Het project wordt uitgevoerd vanuit de educatiecentra en wordt financieel onderhouden door het lidmaatschapsgeld dat de aangesloten scholen betalen om gebruik te kunnen maken van zo’n educatiecentrum. Dit lidmaatschapsgeld is beperkt, maar zorgt voor een hoge mate van betrokkenheid van de scholen. Met de fietssponsortocht gaat Hands & Feet zich inzetten om tenminste 20 van dit soort bibliotheekjes bij elkaar te fietsen. Hiermee krijgen zo’n 5.000 kinderen tegelijk toegang tot leesvoer, een essentieel onderdeel van hun educatie.

 

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP