Menu

30days project november: IS ontvlucht

Eind september bereikte ons een bericht van Jan Bor van Stichting HVC. Hij heeft met eigen ogen gezien hoe afschuwelijk de situatie onder vluchtelingen in Noord-Irak is. Reden genoeg om het via Hands & Feet onder het voetlicht te brengen middels het 30-days project.

In de regio Dohuk zijn ca. 1,2 miljoen mensen op de vlucht voor IS. In sommige dorpen zijn meer vluchtelingen dan inwoners. De verhalen zijn bizar. De meesten trokken zo’n acht dagen door de bergen, op zoek naar een veilig heenkomen. Honderden ouderen stierven tijdens deze vlucht in de snikhete bergen, door een tekort aan water. Ooggetuigen vertelden dat de lijken door de dieren werden aangevreten.

Een man vertelde dat zijn vrouw en twee zonen voor zijn ogen door IS werden vermoord. Hij bleef over met een baby van een half jaar oud. Hij smeekte of het kindje mee naar Holland kon worden genomen. Een toekomst in Irak zag hij niet meer. Bij een ander gezin zorgt een vijftienjarig meisje nu voor haar broertjes en zusjes. Hun ouders werden eveneens door IS gedood. De mensen vertelden over verkrachtingen en dat IS zwangere vrouwen in de buik steekt, waardoor de baby’s sterven. Zo heeft elk gezin zijn eigen vreselijke verhaal.

Hands & Feet vraagt u te bidden voor de vluchtelingen in Noord-Irak en voor het werk wat daar gebeurt. Uiteraard zijn donaties ook meer dan van harte welkom.

  • Een voedselpakket voor een gezin: € 5,-
  • Een paar kinderschoenen: € 5,-
  • Een pakket winterkleding: € 10,-
  • Een warme deken: € 7,50

Misschien kunnen we samen € 1.000,- bijeenbrengen? Doneer hier direct. 

 

“God is met ons”

Vervolg: … Bijna alle vluchtelingen zijn wel beroofd door IS. Vaak zijn de kleren die ze aanhebben het enigste bezit. Van een deel van de vluchtelingen is de situatie iets verbeterd in verhouding met het vorige bezoek. Ze vormen groepen in tentenkampen. Een door hen aangestelde leider regelt de verdeling van voedsel en andere hulpgoederen. In deze kampen wordt door de lokale overheid eten verzorgd en de gezondheidszorg komt langzaam op gang.

Een ander deel leeft na al die maanden, nog steeds in erbarmelijke omstandigheden. Ze leven in “tenten” van een paar dekens of stukken karton of in half afgebouwde betonnen gebouwen. Soms in hoge gebouwen, zonder valbescherming of beschutting tegen water, wind en kou. Sommigen hebben geen schoenen en winterkleding. Het regende nu al af en toe, het duurt niet lang voordat de winter komt. Dan wordt het ijskoud door de harde wind die er dan waait. HVC bracht juist deze vergeten mensen voedsel en inventariseerde de mogelijkheden voor opvang en andere winterhulp. Het team heeft inmiddels contacten gelegd met organisaties en een lokale geheime kerk, bestaande uit ex-moslims. Vanuit Nederland worden de projecten verder uitgewerkt.

Bijna niemand ziet nog een toekomst. Het is nog onzeker of IS doortrekt deze regio in. Dan moeten ze weer vluchten. Werk hebben ze veelal niet. Geld om iets op te bouwen evenmin. Van de lokale bewoners is het merendeel militair bij de Koerdische Pêşmerge. Vrouwen en mannen offeren hun leven op aan het front, zo’n 35 km bij Duhok vandaan.

Het team van HVC heeft ook met eigen mogen zien dat er christelijke vluchtelingen zijn die hun vertrouwen stellen op God. Voor hen geld Psalm 121 in het bijzonder. In een hotel werkte een vluchteling uit Mosul. IS-strijders hadden op zijn autodeur geklopt en gevraagd of hij christen was. “Ik kon niet anders dan ja zeggen”, vertelde hij. Alles werd hem afgenomen, waarna hij kans zag de bergen in te vluchten met zijn familie. In het hotel heeft hij werk gevonden, a ls een van de weinige vluchtelingen in deze regio. Hij krijgt slechts een derde van een normaal loon. Maar daarmee kan hij wat voedsel kopen voor zijn familie. Op de vraag of hij niet bang was voor de toekomst, antwoordde hij: “Nee, God is met ons”.

Meer informatie?

Stichting HVC: www.stichtinghvc.nl

Projectsite IS ontvlucht: www.isontvlucht.nl

 

Deel dit bericht!

About the Author : Frank


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP