Menu
Unsuccessful

1 op de 10 kinderen overlijdt voor het 5 jaar is…

101%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 7.068

  • 7068 zorg voor moeder en kind

  • Doelbedrag

    € 7.000,-

  • Doel

    1 kliniek

In 2021 hebben we Roland en Ingeborg Bahozi leren kennen, voorafgaand aan de FietsSponsorTocht. Op een goud gespoten oud barrel, fietste Roland (had nooit leren fietsen!) mee en volbracht hij zonder klagen de fietstocht! Ingeborg vertelde die dag over hun leven en werk in Congo. We waren gegrepen door hun passie voor Jezus en hun motivatie om de wereld een beetje mooier te maken voor de mensen in Oost-Congo. Ingeborg is kinderarts en heeft al jaren het verlangen een kliniek voor moeders en kinderen te starten. Op moment van schrijven zijn ze nog 7.000 euro verwijderd van het bedrag waarmee ze kliniek kunnen gaan opstarten, de eerste fase. Net als met de FietsSponsorTocht vorige jaar hopen wij nu ook van betekenis te zijn bij de realisatie van dit prachtige project in Congo.

Foto’s nr. 4 en 5; moeder/kind in kliniek, bron: MSF

Achtergrondinformatie
Stichting Action Uruma is in 2019 in Nederland opgericht om de Congolese stichting Action Uruma te ondersteunen. De Congolese stichting is opgericht door Roland Bahozi. Hij is geboren en getogen in Congo. Hij heeft sinds 2012 de visie om een gezondheidskliniek in Kabutembo te starten. Van dichtbij heeft hij gezien en ervaren wat de impact van jarenlange geweld in de regio is. Er is armoede, honger, drankmisbruik en kinderen en jongeren hebben er weinig toekomstperspectief. In 2018 is Roland getrouwd met Ingeborg. Zij wonen nu samen in Goma, Congo.

Kabutembo is een sloppenwijk in Goma, in het oosten van de Congo. De mensen in deze wijk leven in extreme armoede. Voor de Congolese bevolking in het algemeen geldt dat 70% van de bevolking geen of weinig toegang heeft tot gezondheidszorg. Eén op de tien kinderen overlijdt voordat het de leeftijd van 5 jaar bereikt. Gezien de instabiliteit in de oostelijke provincies en Goma, weten we dat deze statistieken in Kabutembo nog slechter zijn.

De visie
De kliniek in Kabutembo is bedoeld voor de kinderen en moeders van de wijk. De kliniek komt echt in de wijk te staan, waardoor het goed toegankelijk is en we dichtbij de mensen zijn. Hiermee verlagen we de drempel voor de mensen om te komen en bereiken we juist die mensen die nu geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Daarnaast zien we de kliniek als een plek waar lokale artsen en verpleegkundigen getraind kunnen worden en waar onderwijs wordt gegeven over basale medische zaken.

Huidige situatie
Er is al een stuk grond gekocht van 20 x 8 m2. Hierop waren twee gebouwen gebouwd; deze zijn echter in november 2019 bijna volledig verwoest door een brand. Met behulp van donaties zijn hebben we een muur om het stuk grond geplaatst, een houten huisje gebouwd ter beveiliging van de grond en materialen, we hebben de septic tank gegraven en gebouwd omdat er geen riolering is in het gebied. We zijn nu klaar om het bijgebouw voor poliklinische zorg te gaan bouwen. Voor de realisatie van de bouw hebben we nog 7000 euro nodig. In dit bijgebouw zullen we starten met het verlenen van poliklinische zorg. Hierna gaan we door met de bouw van het ziekenhuis waar ook ruimte is voor opname en operaties.

Als stichting zijn we sinds 2021 betrokken bij Roland en Ingeborg en morgen we hier en daar ‘samen’ optrekken. Een mooie manier om de handen ineen te slaan en samen meters te maken. We staan volledig achter de wens van Ingeborg om als kinderarts haar talenten te gebruiken op een plek waar zoveel kinderen niet eens de 5 jaar halen. De tranen schieten in mn ogen als ik die woorden intyp. Doet u mee? Samen komen we verder!

0 Comment
  TOP