Menu
Unsuccessful

Help ondervoede schoolkinderen in DR Congo

164%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 32.801

  • 247 kinderen voedsel

  • Doelbedrag

    € 20.000

  • Doel

    150 Kinderen voedsel

Op zaterdag 18 september wordt de 15e editie van de FietsSponsorTocht gereden. Het doel is een bedrag van € 20.000 bij elkaar te fietsen in het gevecht tegen ondervoeding onder schoolkinderen in Democratische Republiek Congo. Door mee te fietsen en samen geld in te zamelen, maak je werkelijk een verschil voor deze kinderen!

DR Congo is een prachtig land met enorm veel uitdagingen, vanwege het jarenlange geweld door rebellenlegers, corruptie en diepe armoede gaat ongeveer 40% van de kinderen niet naar school en is de mate van ondervoeding in DR Congo alarmerend hoog. Stichting Action Uruma, geleid door de Congolese Roland en zijn Nederlandse vrouw Ingeborg, is een basisschool gestart in het dorp Kashongolere. Ingeborg is kinderarts en uit onderzoek bleek dat, van de 150 kinderen op school, 50% chronisch ondervoed was Dit is te wijten aan gebrek aan voedsel, gebrek aan veiligheid en een hoge werkloosheid resulterend in armoede. Negenenzestig procent van de bevolking leeft van minder dan 1,90 euro per dag.

Ingeborg schrijft: “Statistieken bevestigen dat ondervoede kinderen op school minder goed presteren dan kinderen die drie uitgebalanceerde maaltijden per dag krijgen. Ondervoeding heeft ook invloed op de emotionele gezondheid en het immuunsysteem; er is een hogere kans op depressies en kinderen zijn meer vatbaar voor ziektes en herstellen langzamer. Ook het risico om te sterven aan malaria, HIV en tuberculose is groter. 

In het dorp waar onze school is gevestigd eten bijna alle kinderen slechts één keer per dag. Vanwege armoede is er soms helemaal geen eten. Aangezien het gebruikelijk is om die ene maaltijd rond 16.00 uur te nuttigen, komen kinderen meestal zonder ontbijt naar school en lunchen ze niet. Op school merkten we dat de kinderen niet in staat waren om op te letten en soms viel een kind flauw. Zoals je je kunt voorstellen is het moeilijk om te leren met een hongerige maag! Wij geloven dat voedsel een fundamenteel mensenrecht is. Daarom zijn we begonnen met het schoolontbijt programma. We hebben een keuken gebouwd en koppen en lepels aangeschaft voor alle kinderen. Voordat de school begint, ontvangen de kinderen een ontbijt van pap gemaakt van maisbloem, sojabloem, sorghum en suiker.  

Nu willen we de volgende stap nemen en het project zelfvoorzienend maken. Met het gedoneerde geld van deze fietssponsortocht willen we landbouwgrond kopen en de ingrediënten voor het schoolontbijt zelf verbouwen. Hiermee is er de mogelijkheid om voortdurend in eiwitrijke voeding te voorzien en wordt werkgelegenheid gecreëerd in het land zelf. 

Met 20.000.euro kunnen we land, gereedschap en zaden kopen en voorzien in salaris van de landbouwers tot de eerste oogst. Na de oogst kunnen we de voedingsmiddelen gebruiken voor het schoolontbijt en deels verkopen om het project te continueren. Indien meer geld binnenkomt kan ook het schoolontbijt tot de eerste oogst voortgezet worden. Voor 30 euro geef je een kind een half jaar lang schoolontbijt.”

Hoe gaaf zou het zijn als we Roland & Ingeborg de support kunnen geven om dit project in Congo te realiseren. Wil je meefietsen, meld je dan aan bij Frank, Joost of Mark, of via info@handsnfeet.nl. Doneren kan hier, of direct via één van de fietsers. Doe je mee?

Bedankt voor je betrokkenheid, we hopen op je steun!  

Hartelijke groet, 

Joost | Mark | Frank 

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  TOP