Menu
Unsuccessful

Help vrouwen uit de seksindustrie in coronatijd

118%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 1.772

  • 118 dagen online veldwerk

  • Doelbedrag

    € 1.500

  • Doel

    100 dagen online veldwerk

Als gevolg van het coronavirus werd op 15 maart besloten dat ook alle prostitutiestraten, seksclubs en bordelen hun deuren moesten sluiten. Onverwacht hebben duizenden vrouwen geen inkomsten meer. Alleen in Den Haag en omgeving zitten al 3000 tot 4000 vrouwen in de seksindustrie.

Voor veel vrouwen is deze crisis een onverwacht keerpunt. Ineens zien ze mogelijkheden om uit te stappen. Maatschappelijk werker Rianne van De Haven: “Het is een hele nare situatie waar voor een aantal vrouwen een positieve wending aan zit. Virginia bijvoorbeeld kennen we al jaren. Vanmorgen appte ze me: ‘Ik wil een andere baan buiten de prostitutie!’.”

Diensten voor een lage prijs
Uit nood bieden sommige van deze vrouwen hun diensten voor een nog lagere prijs aan. Dit doen ze door online advertenties te plaatsen en hun klanten thuis te ontvangen. Hierbij lopen ze allerlei risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid. De situatie wordt steeds nijpender, de nood is hoog!

Een deel van deze vrouwen is slachtoffer van mensenhandel of een pooier, maar een veel grotere groep is slachtoffer van pure armoede. Vaak kansloos in het land van herkomst, vaak onder valse voorwendselen in de prostitutie terecht gekomen. Soms hebben ze kinderen te onderhouden en heel vaak sturen ze geld naar de familie in het thuisland. In verreweg de meeste gevallen is het geen vrije keuze om in de prostitutie te werken.

Stichting De Haven is er voor alle moeders, zussen en dochters in de seksindustrie. Om ook deze vrouwen – die nu online adverteren – te kunnen bereiken om ook hen de mogelijkheid te bieden om uit de prostitutie te stappen, is De Haven gestart met online veldwerk. Door middel van sms’jes komen we in contact met deze vrouwen. Sinds 15 maart zijn er al meer dan achthonderd sms’jes verstuurd met daarin het aanbod om te helpen bij aanvraag van een uitkering of bij andere zaken zoals het regelen van voedsel. We zien we dat zo’n berichtje voor sommige vrouwen een trigger kan zijn om uit de prostitutie te stappen.

Online veldwerk
Al sinds de oprichting van De Haven, bezoeken veldwerkers meerdere keren per week de prostitutiestraten in Den Haag. Tijdens dit veldwerk worden de eerste contacten gelegd en wordt er gewerkt aan vertrouwen. Vanuit dit contact worden vrouwen doorverwezen naar maatschappelijk werkers van De Haven bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën of hulp bij uitstappen.

De afgelopen jaren signaleren we een verandering. Steeds minder vrouwen werken in de prostitutiestraten maar plaatsen advertenties op speciaal hiervoor ingerichte websites. Deze vrouwen werken vaak vanuit huis of hotels omdat ze hiermee hun eigen tijd kunnen indelen en dus flexibeler zijn. Het is echter uitzonderlijk gevaarlijk, want dit betekent dat zij klanten in hun eigen huis moeten ontvangen met alle risico’s van dien. Om deze ontwikkelingen te volgen is De Haven gestart met online veldwerk.

De kosten van dit online veldwerk zijn echter hoog. Dit heeft te maken met automatiseringskosten, licenties en het gebruik van een webcrawler die de mobiele telefoonnummers van dergelijke websites verzamelt. Daar bovenop komen de kosten voor het verzenden van de berichten.

Met jouw hulp kunnen we dit online veldwerk voortzetten. Veldwerk dat juist in deze corona-tijd van levensbelang is.

Het online veldwerk kost € 15 per dag. Hands & Feet wil het werk van De Haven ondersteunen door dit werk 100 dagen te bekostigen, totaal € 1.500. Help en bid jij ook mee?

0 Comment
  TOP