Menu
Unsuccessful

Noodhulp voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet

80%
Resterende tijd
0
Dagen
 • Ontvangen

  € 4.000

 • 160 noodhulppakketten

 • Doelbedrag

  € 5.000

 • Doel

  200 Noodhulppakketten

Toen het nieuws vanuit Beiroet, Libanon, afgelopen week tot ons doordrong, moesten we direct denken aan Rania, die we hebben leren kennen bij de hulp voor vluchtelingen in Calais. Rania komt oorspronkelijk uit Libanon en is als baby bij een Nederlands gezin terecht gekomen, maar de verbondenheid met Libanon is altijd gebleven.

Nu deze ramp, in een land dat reeds in crisis was. Direct schakelde Rania met haar contacten bij IRAP. Een lokale hulporganisatie, opgezet door twee nonnen: Janine en Souad. Ze zijn inmiddels dik 80 jaar, maar zetten zich met hun organisatie nog altijd in voor mensen in nood en nu in het bijzonder voor de nood in Beiroet.

Het is moeilijk om de hulp ‘klein’ te maken, daar er zoveel nood is. We schatten in dat een noodhulppakket met voedsel, water, medische en hygiëne materialen, zo’n €25 kost, maar willen vooral dat men het geld kan gebruiken voor daar waar het het hardst nodig is. Doe je mee en bid je mee voor de mensen in Libanon?

Rania schrijft over de situatie in Libanon en humanitaire organisatie IRAP het volgende:

Libanon heeft jullie hulp dringend nodig

“Libanon, een klein land in het Midden-Oosten, ooit de parel van het Midden-Oosten, is dinsdag opgeschrikt door een explosie van ammoniumnitraat, die zijn weerga niet kende. En die de helft van Beiroet in puin gelegd heeft. Ook ziekenhuizen zijn verwoest, graansilo’s en vele gebouwen. Er zijn meer dan 135 doden inmiddels en nog vele vermisten, duizenden gewonden en meer dan 300.000 mensen dakloos geraakt. Ook is er een voedseltekort door de geraakte silo’s. Het is een catastrofe in een land die al geteisterd werd door meerdere oorlogen, corruptie en hoge werkloosheid, het covid-virus en meer dan anderhalve miljoen vluchtelingen uit Syrië.

Dan kan je niets anders doen dan de lichtpuntjes te zoeken in de duisternis voor de Libanezen. En een van die lichtpuntjes is humanitaire organisatie IRAP vlakbij Beiroet, die al 60 jaar hart en ziel inzet om kinderen, tieners en volwassenen met een handicap, en mensen in nood, te helpen.

Geleid door Maria – onze heilige maagd – en twee engelen op aarde: nonnen Janine en Souad (foto rechts en links), zetten ze zich onzelfzuchtig in voor een ieder, ongeacht religie, afkomst, inkomen, en zetten zich juist in voor mensen die het hardst getroffen zijn. Ook nu.

Enkele voorbeelden: tijdens de burgeroorlog van de jaren 70/80 hebben ze in deze schuilkelder (zie foto, waar normaliter gebeden wordt) allerlei mensen gered (ook Moslims en niet religieuzen). En elke keer doen ze dat wanneer dat nodig is. Pater Charles Niederer zei wel eens, iets waar hij zich voor schaamde als priester: tijdens de bloedige burgeroorlog tussen Katholieken en Moslims kon ik zelfs mensen haten, alhoewel ik er nooit aan toe gaf. Maar er waren er maar twee die nooit haatten en altijd bleven vechten voor vrede en zorgden voor een ieder: Janine en Souad. En ook nu is IRAP hard bezig onderdak te verzorgen voor mensen uit Beiroet.

Water, voedsel en medische ondersteuning
Ze zorgen normaliter voor medicijnen en medische middelen in de armste delen in en rond Beiroet. Nu is het noodhulp geworden. Ze zorgen voor voedsel en drinken aan hen die het nodig heeft. In een grote kantine waar ik ook vaak genoeg heb mogen eten, en ter plekke in Beiroet. Maar niet alleen onderdak is nodig, ook herstel aan bestaande huizen die de explosie enigszins overleefd hebben. Water, voedsel en medische ondersteuning. Eigenlijk alle primaire basisbehoeften. Mensen – ook vrienden/familie en studenten van hen (IRAP heeft ook een school voor kinderen met een handicap) zijn alles kwijt, of nog erger hebben directe medische verzorging nodig.

Werken voor leven, vrede, met en voor de gemeenschap van Libanon
Een traditie: werken voor leven, vrede, met en voor de gemeenschap van Libanon. Een initiatief gerund door enthousiaste vrijwilligers. Participatie, empowerment, educatie, en noodhulp aan hen die het nodig heeft. Zeker voor mensen met een handicap of die nergens anders terecht kunnen. Arme mensen, mensen die sociaal niet meekomen of met leer- en werkproblemen, families zonder middelen, gemeenschappen in nood, en Syrische vluchtelingen.

IRAP: Een warm huis
En even belangrijk: IRAP is geen institutie, het is een warm huis – waar iedereen welkom is (ook u), en die geleid wordt door de liefde van onze maagd Maria, en Janine en Souad (en vele anderen). Het is een organisatie waar geen bemoeienis is vanuit de regering van Libanon. Waar uw gift 100% aan mensen die het nodig hebben, ingezet wordt. Rania Haverkotte is vanaf dinsdag elke dag in contact met hen om te vragen wat ze nodig hebben. En alles is nodig om mensen klein beetje uit nood te helpen. Wil je meer info over de situatie in Libanon of wil je direct in contact komen met Rania? We brengen je graag in contact met haar. Stuur ons een bericht joost[at]handsnfeet.nl.”

Een impressie van 60 jaar liefde en vrede (focus niet op noodhulp/andere situatie nog in dec 2019):

1 Comment
 1. Rania Haverkotte 11 augustus 2020 at 12:55

  God zegen jullie!

  Dank jullie wel namens IRAP alvast voor de steun en donaties. Het wordt zo gewaardeerd. En (helaas) zo hard nodig. Dagen zitten vol hectiek.

  Fijne warme dag,
  Rania

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  TOP