Menu
Unsuccessful

Pech-op-pech voor het Oekraïense gezin van Wanja en Virka

225%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 4.500

  • 225 steuntjes in de rug

  • Doelbedrag

    € 2.000

  • Doel

    100 steuntjes in de rug

Stefanie woont al jaren in Oekraïne en deelt geregeld over de problemen waar zij en de mensen om haar heen tegenaan lopen. Ook na haar verhuizing naar midden-Oekraïne, heeft ze contact gehouden met de gemeente in Beregowo waar ze heeft gewoond en gewerkt. In het gebied Beregowo zijn Wanja (25) en zijn vrouw Virka (24) actief als zendeling. Beregowo is een stadje in een arm gebied in het westen van Oekraïne. Samen mogen zij tot zegen zijn van de plaatselijke bevolking, maar zij ervaren ook tegenslag. Stefanie schrijft: “Er wordt wel gezegd: Waar de Heere Zijn kerk bouwt, bouwt de duivel zijn kapel ernaast. Helaas ervoeren Wanja en Virka dit de afgelopen 3 jaren, waar ze veel tegenslag kregen te verduren.”

Problemen
Om uiteenlopende redenen hebben ze schulden opgebouwd, medische problemen gehad en ook veel pech. De wens om zich als zendeling te kunnen inzetten is vurig, maar de problemen nopen tot andere keuzes. Problemen die ook voor een gezin in Nederland teveel zou kunnen worden. Het verhaal van deze jonge mensen spreekt ons aan. Het laat zien dat de onbalans tussen voorspoed en tegenslag een flinke wissel trekt op een gezin en de vicieuze cirkel dan maar moeilijk te doorbreken is. Het uitgebreide intrigerende verhaal van Wanja en Virka lees je hieronder.

Medische kosten, nieuw zeil en verlichting van schulden
Deze maand willen we ons inzetten om de lasten van Wanja en Virka wat te verlichten. Denk hierbij aan kosten om het plaatje uit zijn arm te halen (€160), 2 maanden loonderving (€450 per maand), studiekosten (€160) kosten voor cameratoezicht bij de vernielde kas (€320), nieuw zeil voor de kas (€420) of een stukje aflossing van schulden. De voorgenoemde kosten komen (excl. aflossing van schulden) op zo’n €2.000. Een bedrag waarmee het gezin op diverse fronten weer een duwtje in de rug krijgt.

Wij vinden het mooi en waardevol om ons deze maand in te zetten en het gezin van Wanja en Virka onze betrokkenheid te tonen. Met 100 ‘steuntjes in de rug’ à €20 helpen we het gezin enorm! Doe je mee? Bid voor het gezin en wanneer mogelijk, doe een donatie! 


Achtergrond

Stefanie schijft over Wanja & Virka: “Wanja en Virka traden al jong in het huwelijk. Ze studeerden allebei nog, hij als arts op de IC en zij als Traumatoloog. Door de gezondheidszorgen van Virka zei de arts dat ze geen kinderen zouden krijgen. Maar de Heere mocht hen toch met de kinderzegen verblijden. Zij mogen nu 2 zoontjes hebben, Andrej (6) en Nazar (2). Wanja en Virka zijn niet lang als arts werkzaam geweest. Virka, omdat ze met zwangerschapsverlof ging en Wanja, omdat hij door de bediening in de kerk niet op vaste tijden paraat kon staat op de IC-afdeling. En het werken op de IC-afdeling is in Oekraïne ook geen financiële uitkomst, de lonen voor artsen liggen hier erg laag. Wanja mocht zich omscholen en gaan werken als fysiotherapeut/masseur.

3 jaar geleden mocht Wanja uitgezonden worden als zendeling, in eigen regio. Hij verhuisde met zijn gezin naar een klein 1-kamperappartement in een arm rayon. Hier opende de Heere de weg om in een klein gebouwtje als kerkdeuren te openen. In de loop van de tijd kwamen er mensen tot geloof. Virka organiseerde kinderclubs en Wanja hield Jeugdverenigingen voor niet Christelijke kinderen en jongeren. Ruim 2 jaar geleden organiseerden Wanja en Virka een groot Christelijk kinderkamp. Maar op dit kamp, tijdens een spel, brak Wanja zijn arm. Wat nu? Geen geld voor een operatie, en aankomende maanden geen inkomen als Masseur en dat betekende ook geen geld voor de keizersnee die gepland stond voor zijn hoogzwangere vrouw. Maar dit was nog maar het begin van de tegenslagen. In die zelfde week ging de waterpomp, de koelkast, de laptop, de telefoon en de auto kapot. Of eigenlijk gezegd, wat er maar kapot kon gaan, ging kapot. Maar Wanja verloor zijn hoop en geloof in de Heere niet. Hij mag zeker weten dat hij hier moet Evangeliseren. 2 jaar geleden mocht de Heere in deze financiën voorzien.

Een jaar geleden, toen alle stormen wat bedaard waren, wilde Wanja een eigen business opzetten om zo in de toekomst niet meer afhankelijk te zijn van anderen. Het verlangen was om komkommers telen. Maar het geld om land te kopen en een kas op te zetten, was er niet. Toen heeft Wanja €5000,- bij een bank geleend tegen maar liefst 30% rente. Hele grote bedragen, maar hij had het vertrouwen dit spoedig terug te betalen. Maar helaas, werden de komkommer planten ziek, en daar ging dus zijn welnodige opbrengst. Toen kwam de winter. Om zijn gezin te kunnen blijven onderhouden, moest de kwekerij noodgedwongen in de winter ook doorgaan. Door de koude winter van -15°c, moest Wanja elke 2 uur de kachel opgooien. Uiteindelijk woonde Wanja uiteindelijk meer in de kas (ook ’s nachts) dan dat hij thuis was bij zijn gezin. En zijn bediening als Zendeling raakte ook achterwegen… Uiteindelijk liet de Heere aan Wanja zien, dat dit niet de juiste gang is. Hij is nu alleen maar bezig met het financieel onderhouden van zijn gezin dan dat hij dienstbaar is als zendeling. De schuld die hij bij de bank heeft, zit als een blok aan zijn been. Al zijn verdiende geld gaat naar de renten. Hij heeft nu een schuld van €4000,- bij de bank staan, maar met een rente van 30% loopt dit snel op. Wanja begrijpt nu heel goed, dat de stap die hij heeft gezet, om schuld te nemen bij de bank, niet de juiste weg was. Maar voor hem is er nu geen weg terug…

De tegenwerking van de duivel in dit rayon waarin de Heere Zijn werk mocht beginnen, ligt niet stil. Enkele weken geleden hebben mensen in de nacht het zeil van de kassen opensneden. Zo moest hij weer geld van de bank lenen om nieuw zeil te kopen. Om de kans op vernielingen in de toekomst te verkleinen, zou Wanja graag camerabewaking (€ 320) willen installeren.

Tenslotte heeft het gezin hoge medische kosten (maandelijks €160,- tot €330,-). Hun 2 zoontjes zijn geregeld ziek. Virka heeft hartproblemen en zou eigenlijk een hartoperatie moeten ondergaan. Wanja moet weer geopereerd worden aan zijn arm, omdat het metalen plaatje er uitgehaald moet worden. Deze operatie zijn niet de hoogste kosten (€160,-), alleen dat hij langere tijd niet kan werken, betekent 2 maanden geen brood op de plank. Wanja zou ook verdere studie moeten volgen als Zendeling, wat de nodige kosten van €160,- met zich meebrengt.

De vernieling van het plastic zeil van zijn kas wordt in dit filmpje goed zichtbaar:

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  TOP