Menu
Unsuccessful

Tandheelkundige zorg voor de armen in Roemenië

65%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 2.280

  • 65 behandelingen

  • Doelbedrag

    € 3.500

  • Doel

    100 behandelingen

Wie ooit in Oost-Europa is geweest onder ‘de armen’ weet dat niet alleen de wegen daar slecht zijn: ook de gebitsverzorging laat nogal te wensen over. Als je als moeder moet kiezen tussen het voedsel, schoeisel, kachelhout of voor tandartskosten dan heeft dat laatste nu eenmaal zelden prioriteit. Vaak wordt er pas medische hulp gezocht als er echt ernstige pijnklachten zijn.

Dat is niet zonder gevolgen: naast medische problemen zorgt het voor een gevoel van schaamte en onzekerheid. Vandaar dat men vaak lacht met de lippen op elkaar of een hand voor de mond. Ook leidt het tot minder kansen op de arbeidsmarkt.

Het team van Familie Sponsorplan Roemenië (FSR) komt vele schrijnende gevallen tegen. Mensen, zowel ouderen als jongeren, die nauwelijks nog tanden of kiezen hebben of die ernstige pijnklachten hebben. Een slechte staat van het gebit kan naast pijn, kauw- en slikproblemen, ook leiden tot andere gezondheidsklachten. Uit internationale medische onderzoeken blijkt dat een slechte mondgezondheid kan leiden tot longontsteking en er is ook een relatie gelegd met hart- en vaatziekten, reuma en slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes. Bovendien leidt de slechte staat van het gebit voor velen ook nog eens tot een gevoel van verlegenheid, schaamte en onzekerheid. Als gevolg daarvan durven mensen met een slecht gebit vaak niet te lachen en houden zij bij foto’s stijf hun lippen op elkaar.

FSR heeft samen met twee betrokken lokale tandartsen een plan ontwikkeld om de 90 gezinnen en 70 jongeren in hun programma te ondersteunen met tandheelkundig hulp. Hiermee richt zij zich niet alleen op de medische kant van deze hulp, maar ook op het verhogen van het het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Het trekken van een kies of het vullen van een gaatje kost gemiddeld € 35,- 

Hands & Feet wil € 3.500 bijeenbrengen om 100 behandelingen mogelijk te maken.  Voor € 35 maak je dus al concreet het verschil. Help je ook mee?

Hartelijke groet, ook namens de tandartsen Abel en Debora hieronder,

Joost | Mark | Frank

0 Comment
  TOP