Menu

30daysProject oktober: Ebola in Liberia

Nederlandse Anneke de Kok is in Liberia getuige van de Ebola epidemie. Ze kwam in 2003 in Liberia aan om daar voor ZOA te werken aan een noodhulpprogramma. Tijdens haar verblijf ontmoette ze Mambu. Twee mensen met compleet verschillende achtergronden en culturen bleken dezelfde visie te delen: Jezus volgen, door met daad en woord Zijn liefde en licht in de levens van de allerarmsten te brengen, want dat is in Liberia ook nu nog heel hard nodig.

Na hun huwelijk begon Anneke op vrijwillige basis met het helpen van kinderactiviteiten in de eigen buurt. Doordat er steeds meer kleine projecten bijkwamen, besloten Mambu en Anneke al hun werkzaamheden onder te brengen in een overkoepelende organisatie: Manneka. De naam is afgeleid van beide voornamen.

Ouderen
Voor de ouderen in Liberia zijn geen voorzieningen getroffen. Wanneer iemand te oud is om te werken, dan is diegene op zichzelf en hulp van anderen aangewezen. Manneka helpt deze groep mensen door tweemaal per jaar een voedsel/hygiënepakket uit te delen. Op dit moment heerst er Ebola in Liberia en hebben de ouderen het extra zwaar en als ze ziek of zwak worden laat men ze letterlijk (links) liggen.

Anneke: “In Liberia vraag ik me regelmatig af of we hier op dezelfde aardbol wonen. Dagelijks worden we geconfronteerd met de “verborgen” armoede. In Nederland is alles zo gewoon; stromend water, elektriciteit, elke dag 3 maaltijden met tussendoor nog een koekje bij de koffie. Hier in Liberia zijn het vooral de bejaarden die honger lijden, een vergeten groep in de maatschappij”.

Al jaren is het een traditie dat we tijdens de feestdagen “Independence day” en Kerst een voedselpakket geven aan bejaarden, gehandicapten en families in “nood”. Een emmer gevuld met o.a. rijst, blikken bonen, olie, vlees in blik, koffie, thee en suiker en een pak koekjes. De emmer, voorzien van een deksel en kraantje, kan later gebruikt worden om drinkwater in te bewaren en op dit moment om de handen te wassen als bescherming tegen een Ebola besmetting. Het aantal emmers hangt elk jaar af van de beschikbare budgetten.

Hands & Feet wil €1.000,- ophalen om 45 ouderen te kunnen voorzien van een emmer, gevuld met eerste levensbehoefte. Voor €22,- help jij één oudere in de strijd tegen Ebola. Doe je mee?knop doneren

Motivatie
Kinderen in Liberia hadden voor de oorlog respect voor hun ouders en zorgden voor hen bij het ouder worden. Na 14 jaar burgeroorlog worden ouderen beschouwd als “niet”-verdieners, zeker wanneer ze ziek of invalide raken, worden ze verstoten door hun eigen kinderen en vaak uit hun huizen gezet. Afgezien van de eerste levensbehoefte hebben zij liefde en aandacht nodig. Met dit project proberen we elk jaar een extra voedselpakket aan deze ouderen te schenken. Bij dit pakket zitten ook een aantal hygiënische producten zoals zeep en daarmee sluit dit projectvoorstel aan op de Ebola emmeractie die we als Manneke begin augustus gelanceerd hebben (https://www.facebook.com/manneka.org). Voor de ouderen is er dan niet alleen een emmer om de handen te wassen maar is deze ook gevuld met de eerste levensbehoefte.

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP