Menu

Projectverslag: Ebola, Liberia (30daysProject oktober 2014)

Anneke en Mambu hebben het geld van Hands & Feet ontvangen en hebben een speciale kleur emmers (blauw/wit) laten maken bij de fabriek. Toen deze emmers binnen waren, hebben zij deze gevuld met eerste levensbehoeften en zijn  ze deze gaan uitdelen onder de ouderen in het gebied waar zij werken. De emmer doet dienst ter verbetering van de hygiëne, een belangrijk preventief middel in de strijd tegen Ebola. In Monrovia, de hoofdstad van Liberia, noemen Anneke en Mambu dit project ‘Het food bucket project’.

Hieronder hun uitgebreide verslag & foto’s van hun prachtige werk. Wij wensen Anneke en Mambu heel veel zegen en succes bij hun werk & bediening en danken hun voor hun prachtige en zo belangrijke werk!

Eerst even wat we in de Emmers hebben gedaan.

1 emmer ( 25 ltr maat)
12.5 Kg rijst
1.5 ltr plantaardige olie
15 zakjes mix koffie
1 zak suiker zal zo rond de 1kg zijn we werken hier met maatbekers en
niet met gewicht
2 blikken kindney bonen
2 blikken sardines
2 blikken luncheon meat
zakjes tomaten puree
shrimps cubs ( soort magi blokjes)
1 zak zout

Het leek ons beter gezien de situatie in het land om meer rijst te geven en minder luxe etenswaren zoals pakje koekjes etc. We hebben alles in grootverpakking gekocht en later met elkaar in kleinere porties verdeeld.

In onderstaande verslag nemen we je mee op de bush road waar we in veel dorpen de voedsel emmers hebben uitgedeeld.

Weajor was het eerste dorp waar we de voedsel emmers uitdeelde. Het is een dorp aan het begin van de bushroad ( 61 huizen) waar we als Manneka al langer werken……..kinderclub activiteiten, watsan en
nu dus ook uitdelen van voedselpakketten aan de bejaarden……. Weajor is het grootste dorp op de bushroad gelegen ongeveer 3 uur lopend van de officiele hoofdweg tussen Monrovia en Tubmanburg. In dit dorp werken we ook al jaren……watsan, kinderclub
activiteiten en een beetje agri culture projecten.

Mambu’s familie komt oorspronkelijk uit dit dorp voordat zijn opa ongeveer 100 jaar geleden Joe village ontwikkelde. Ook in dit dorp is meer dan 90% van de dorpbewoners moslim. Men weet
dat Manneka een christelijke NGO is en we worden ook geaccepteerd om hier projecten te doen.
Juist door onze programma’s willen we het Licht van Kerst hier uitstralen.  Ook bejaarden in Joe village en Yourmu kregen een voedsel emmer. Dankbaar is iedereen……zomaar rijst en etenswaren te ontvangen die moeilijk verkrijgbaar zijn in de bush. Er is 1x in de week een markt in Sasstown. Vanuit Yourmu en Joe village lopen de mensen 2 – 3 uur naar de markt en later weer terug. Er rijden ook motorfietsen en pick – ups maar de meeste mensen hebben het geld niet om “openbaar” vervoer te gebruiken.

In Joe village was pappie Freeman niet in het dorp, We hebben de voedsel emmer aan zijn kinderen gegeven. Zij zouden de emmer bewaren totdat hun vader terug is uit de kliniek.

Farnilla is een dorp wat bijna aan het einde van de bushroad ligt. Begin vorig jaar konden we daar een waterput graven en een touw pomp plaatsen. De mensen dronken water uit het moeras…… De oude oma komt bij elk bezoek aan het dorp naar ons toe en haar eerste woorden zijn altijd ik heb honger! Nu konden we haar een emmer en rijst geven en ook een andere bejaarde vrouw in het dorp kreeg een voedsel emmer.

Karnikomah is een klein dorp aan de bushroad waar we in 2012 een waterput hebben gegraven. Een oude oma in dit dorp verloor haar dochter door ebola. Op de dag dat we de emmers uitdeelde was ze niet in het dorp, We hebben haar emmer bij haar zoon afgegeven die we goed kennen. De WATSAN boys slapen altijd bij deze familie als ze een klus in de omgeving te doen hebben.

Kpagbola is een vrij groot dorp waar veel bejaarden mensen woonde. Helaas konden we ze allemaal geen emmer geven. Maar wie weet in de toekomst zijn zij dan aan de beurt……… Alle bejaarden zijn zo blij en we moeten namens hen allen jullie allemaal hartelijk bedanken. Mensen uit het verre Nederland helpen ons met eten……Dank God! May God bless you all and your families.

In Vortor werd onze auto gestopt door de dorpbewoners. Waarom geven jullie eten aan bejaarden en stoppen jullie niet in ons dorp. Al pratend brachten ze een oude blinde vrouw naar ons toe. We hebben haar later ook nog een voedsel emmer bij haar gebracht.

75 emmers is een groot aantal……..maar als je ze uitdeelt zijn we door onze voorraad heen voor we het weten.:) De nood is zo groot!

Ja de pappie in Lekpeh town hebben we ook een voedsel emmer gegeven. Diep in de 80 jaar gaat hij nog elke dag naar zijn farm. Tijdens het uitdelen van de “ebola”emmers in zijn dorp kwamen we in
kontakt met hem. Zelf had hij van een oude plastic fles al een constructie gemaakt zodat hij zijn handen kon wassen. Blij dat hij was met de voedsel emmer. Bedankt de mensen in Nederland van me!!!

Dus bij deze gedaan:)

In totaal konden we 75 mensen/ families blij maken!!!

Nu we in meer dorpen werken in Dewoin district, komen we meer bejaarden tegen die vaak onder zeer moelijke omstandigheden moeten overleven. Wat kwam jullie aktie precies op het juiste moment.We hebben een God van wonderen!!!

De pappie in Tomah town beach kreeg de emmer pas na de kerst. In Monrovia werd een bepaalde weg gerepareerd en stonden we s’avonds om 8 uur nog in de fille. Besloten werd om op 23 / 24 December niet meer naar Bomi te gaan.

Triest is dat al deze bejaarden bijna niets meer kunnen zien. Door een eenvoudige operatie bijvoorbeeld op de Mercy ships zouden ze weer kunnen zien. Als de Mercy ships eventueel in de nabije toekomst weer deze kant op zou komen gaan we er voor zorgen dat deze mensen naar de screeningsdag kunnen.

Nu nog een droom om ze te helpen maar wie weet! Bij God is alles mogelijk! Nogmaals heel hartelijk bedankt dat jullie dit project hebben gesponserd! We hopen DV in de zomer naar Nederland te komen en zeker jullie op te komen zoeken.

Zou ik toch nog bijna de bejaarden in Monrovia vergeten………. Soms ligt het gevoelig om een foto te maken zeker in Monrovia. Vaak roept er dan iemand wat gaan jullie met die foto doen………???

Maar ik heb toch 2 foto’s van een pappie en oma die vlak bij ons wonen. Zij krijgen maandelijks rijst van ons en nu dus ook de voedsel emmer.
Groeten uit Monrovia (Liberia),

Mambu and Anneke

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP