Menu

Opvang tienermoeders, Jekaterinaburg (Rusland)

Het meisje op de foto helemaal rechts heet Ksenya. Ze is in gesprek met Natasja van Mission Possible Jekaterinaburg. Ksenya is een leuke meid maar ze lacht niet. Daar heeft ze ook weinig reden voor. Al sinds haar 13e zwerft zij op straat. In de steek gelaten door haar moeder en mishandeld door haar vader. 21 jaar oud is zij nu en al moeder van drie kinderen. 

“Mijn kinderen zijn vorige week door de Jeugdzorg in een weeshuis geplaatst”, verteld ze Natasja. Als er niets gebeurt zal Ksenya de voogdij over haar kinderen verliezen en hen waarschijnlijk nooit weer zien. Zelf heeft Ksenya ook een tijdje in een weeshuis gewoond. Zij weet hoe het er daar aan toe gaat en dat je lang niet altijd de zorg en aandacht krijgt die nodig is. Tot je 18e kun je daar verblijven, daarna moet je zelfstandig gaan wonen. Je krijgt een kamer toegewezen en een uitkering. Maar vanwege onvoldoende opleiding en gebrekkig advies/ondersteuning over een zelfstandig leven in de Russische maatschappij, raken veel van deze jongeren gefrustreerd en zoeken hun heil in drugs en alcohol.

Statistieken hebben aangetoond dat van de jongeren die in een staatsweeshuis zijn opgebroeid 40% is betrokken bij criminaliteit, 10% pleegt zelfmoord, 33% wordt werkloos en 20% dakloos. Als er niets gebeurt zal dat ook het lot zijn van de kinderen van Ksenya. Natasja wil dat voorkomen. Ze wil Ksenya en de andere tienermoeders helpen een goede moeder te worden. Op dit moment is Mission Possible bezig met het opzetten van een opvangplek in Jekaterinaburg waar moeders zoals Ksenya kunnen leren hoe ze hun kinderen moeten opvoeden.

Het opzetten van de opvang kost veel geld. Hands & Feet wil hier graag een bijdraknop donerenge aan leveren. Voor €10,- per dag kan de opvang één tienermoeder onderdak en hulp bieden. Dit bedrag is “all-in”, inclusief onderdak, voedsel, psychologische hulp en medische zorg. Help jij mee?

 

 

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP