Menu

Projectverslag 30daysProject augustus 2016: Voedselhulp hongersnood Ethiopië

Hartelijk dank voor uw en jouw bijdrage voor het voedselproject in Ethiopië. Vanwege de extreme droogte het regenseizoen vorig jaar is Ethiopië hard getroffen met meer dan 10 miljoen mensen in hongersnood.

Lokale Nederlandse bedrijven in Ethiopië en Nederlandse Stichtingen hebben hun handen ineengeslagen in de strijd tegen de honger. Stichting Hands & Feet heeft, samen met de gezamenlijke diaconiën van de PKN Rijnsburg, in augustus 2016 geld ingezameld voor dit doel. Medewerkers van Royal Mission ondersteunen ter plaatse in een gebied dat zwaar getroffen is en staat op de rode prioriteitenlijst van de overheid. Het gebied is gelegen in het zuiden van Ethiopië genaamd Senbete Shalla. Dit gebied bestaat uit 10 verschillende deelgebieden. Op dit moment hebben ze 1.262 mensen in het voedselprogramma zitten. Deze zijn onderverdeeld in vier verschillende groepen en elke week krijgt een andere groep eten.

Donatie verantwoording
Berdien Coster is een Nederlandse vrouw die zich lokaal inzet, samen met lokale medewerker Aberash, ten behoeve van de getroffenen in Shalla. Berdien schrijft: “Op zaterdag 17 september is het geld dat is opgehaald door Stichting Hands & Feet ingezet voor de voedseldistributie van Groep B. We hebben 139 huishoudens van eten voorzien, wat betekent voor 417 mensen. We geven eten voor 3 personen per huishouden. Het gaat dan om 15 kg meel, 3,5 kg bonen en 1 liter olie per persoon. Daarnaast hebben we voor 87 mensen fafa gegeven. Fafa is een speciaal proteïne verrijkt meel wat gegeven wordt aan mensen die ondervoed zijn. Met name kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn een risicogroep voor ondervoeding. We hebben hiermee een totaalbedrag van 7.383,44 euro aan voedsel besteed exclusief verpakking en transportkosten. Daarmee hebben we deze dag het volledige budget van Stichting Hands & Feet kunnen gebruiken en hebben de mensen van groep B de komende vier weken weer voldoende te eten.”

tabel_ethiopie_082016
Note Stichting Hands & Feet: De opbrengst van het 30daysProject augustus was € 6.560. Dat komt neer op voedsel voor 123 huishoudens, uitgaande van 3 personen per huishouden, betekent dat voedsel voor 372 personen. Omgerekend komt dat neer €17,75 per persoon. Bij aanvang gingen we uit van €17,50 per persoon. Dat is een minimale afwijking en daarmee een geweldig compliment aan de uitvoering ter plaatse!

Daarna beginnen Aberash en ik met het opmeten van de mensen die in de staat van ondervoeding zijn. Dit doen we door het meten van de bovenarmomtrek. Ook kijken we of we nog andere kinderen zien die we eerder ‘gemist’ hebben. De gezinnen zijn groot en de moeder neemt niet altijd elk kind mee naar het voedselprogramma. We houden bij of de moeders of kinderen toe of afgenomen zijn in gewicht en of ze nog fafa nodig hebben. Wanneer er een afname is in gewicht vragen we hoe dat komt en geven eventueel advies mee. Ook proberen we persoonlijke aandacht te geven.

Verslag
We vertrekken rond 6:00 uit Debre Zeit en na een rit van ongeveer 4 uur komen we in Shalla aan. Het is dan al zwart van de mensen, want de honger neemt toe in het gebied. Het laatste voedsel wat mensen nog hebben raakt op en iedereen probeert zo om ook nog in het voedselprogramma te kunnen komen. Gelukkig is een paar weken terug ook het World Food Program in het gebied begonnen met een voedselactie waardoor meer mensen geholpen kunnen worden. De voedselactie vindt plaats op het terrein van het lokale ziekenhuis. We beginnen ermee om alle mensen die niet in het programma zitten buiten het hek te krijgen. Daarmee blijft het overzichtelijk. De mensen van het programma zijn te herkennen aan een aparte kleur armbandje met een unieke code.

Ondertussen is onze lokale medewerker al begonnen met de mensen te laten tekenen. Ook worden de multivitaminen uitgedeeld. Voor de kinderen verstrekken we multivitaminen siroop en voor de moeder multivitaminen tabletten. Daarna begint de daadwerkelijk voedseldistributie. Vrijwilligers staan klaar om de mensen te assisteren het voedsel in grote zakken te doen. Die hebben ze zelf bij zich. De mannen komen er met allerhande vervoersmiddelen aan als kruiwagens, ezels, fietsen om het voedsel te kunnen transporteren.

Rond 14:00 is al het voedsel uitgedeeld van vertrekken we naar de eerstvolgende grote stad om een hapje te eten en om de lange reis naar Debre Zeit weer aan te vangen.

Effecten programma
We zien directe positieve effecten van het programma. Er zijn al heel wat moeders en kinderen vanuit hun staat van ondervoeding gekomen. Wat zijn we blij met elke centimeter toegenomen armdikte! Een voorbeeld daarvan is de moeder op de foto. De moeder hebben in mei thuis opgezocht. We vonden haar in staat van ondervoeding. Ook haar tweeling was ernstig ondervoed. Afgelopen zaterdag was ze er met haar twee baby’s. Ze kan ze niet altijd mee nemen doordat ze wel 20km moet lopen. En wat was dit een verassing: de twee jongens waren uit de staat van ondervoeding! Ook de moeder ziet er goed uit.

Naast het terugdringen van ondervoeding is er ook zaad uitgedeeld voor het huidige regenseizoen. Op deze manier hopen we dat de mensen na dit regenseizoen hun eigen voedsel kunnen oogsten. Het directe effect hiervan hangt alles af van de regen. Helaas is er wederom dit jaar niet zoveel regen gevallen in het gebied waardoor er ook gewassen niet tot bloei zijn gekomen.

Ook zijn er de psychosociale effecten. De mensen geven aan dat ze het zo waarderen dat we de mensen ‘kennen’ en aandacht voor ze hebben. Op die manier willen we een verschil maken in navolging van Jezus. Ook krijgen we kinderen in beeld die andere noden hebben dan ondervoeding. Zo geven we support voor een jongetje met Tuberculose en een baby wat geboren is met een hazenlipje. Niet alleen de hoeveelheid mensen die we helpen is van belang, maar evenzeer het individu.

Daarnaast richten we ons op indirecte voedselhulp. Het is de bedoeling dat we na het voedselprogramma een training geven aan 90 mensen. Sleutelfiguren inspireren die weer kennis kunnen doorgeven. De mensen zijn er laagopgeleid en er zijn ook veel gezondheidsproblemen. Het is een gebied wat een chronisch probleemgebied is met lage gezondheidskennis en hoge geboortecijfers. Het is een streng moslimgebied wat polygamie voorschrijft. Ook zijn er veel kinderen met geestelijke en lichamelijke beperkingen.

We realiseren ons dat alleen het licht van het Evangelie blijvende verandering kan brengen in dit gebied met zoveel problemen. En als de momenten er zijn proberen we naast onze daden ook heel eenvoudig in woorden het Evangelie door te geven. Het is een mooi getuigenis dat de mensen zeggen dat ons eten speciaal is en het ook niet opraakt. Wij verstrekken gewoon lokaal eten echter het enige verschil is dat we ervoor bidden. Elke keer dat de vrachtauto wordt ingeladen en elke keer als we het gaan uitdelen.

Tot slot kijken we naar mogelijkheden om na het voedselprogramma te werken aan lange termijn voedselvoorziening. Het is een erg droog gebied. We kijken naar mogelijkheden voor irrigatie en schoon drinkwater. In een van de verre deelgebieden zagen we vrouwen die hun drinkwater uit een diepe ravijn moesten putten. En wat er naar boven kwam was heel vies bruin drinkwater…

Genoeg te doen dus! We zijn klein begonnen met het doel om 200 mensen in in hongersnood van eten te voorzien. Maar door de vele donaties hebben we veel meer kunnen bereiken dan we ooit hadden verwacht.

Uw bijdrage maakt het verschil in levens van de mensen in Shalla. Met uw donatie proberen wij onze handen en voeten letterlijk uit te strekken naar uw medemens in nood. En graag wil ik het naar Ethiopisch gebruik zeggen als wijze van dank: ‘God zegene u’!

Namens Royal Mission,
Berdien Coster

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP