Menu
Unsuccessful

Help de vluchtelingen uit Kamp Moria, Lesbos

151%
Resterende tijd
0
Dagen
  • Ontvangen

    € 60.537

  • 2421 mensen hulp

  • Doelbedrag

    € 40.000

  • Doel

    1600 mensen hulp

Op zaterdag 26 september wordt de 14e editie van de FietsSponsorTocht gereden. Het doel is een bedrag van € 40.000 (bijgesteld) bij elkaar te fietsen voor de meest kwetsbare vluchtelingen in en rond kamp Moria op Lesbos, Griekenland. Initieel waren dit alleenreizende minderjarigen, maar door de brand is de situatie sterk veranderd. In de updates houden we je op de hoogte.

UPDATE: Ontwikkelingen Kamp Moria na branden (klik hier)

Onveranderd is dat we ons inzetten het werk van de Nederlandse Tirza die voor de stichting Better Days op het Griekse eiland werkt. Met haar team zette zij zich tot voor kort in voor minderjarigen, die zonder vader of moeder op de vlucht zijn. Dit ging vlak voor de brand om zo’n 600 jongens en meisjes, die daar in miserabele en gevaarlijke omstandigheden verkeerden. Ze zijn al getraumatiseerd door de oorlog en het geweld in hun thuisland, velen lopen nu een nieuw trauma op omdat er amper naar ze wordt omgekeken. Kinder- en jeugdartsen luidden niet voor niets de noodklok (zie dit artikel van Trouw). Sommige van hen hebben paniekaanvallen, en gaan zelfs over tot zelfbeschadiging. Tirza ziet het als haar roeping om deze groep kinderen psychische hulp te bieden. Ook was zij met Better Days bezig om slaapplaatsen te creëren voor deze jongeren, zodat deze onder hun hoede en in hun zicht konden verblijven.

Waar gaat het geld naar toe?
Met de FietsSponsorTocht wilde Hands & Feet in aanvang € 15.000 bijeenbrengen, voor de hieronder genoemde doelen. Inmiddels is zowel het doelbedrag bijgesteld, als ook de voorgenomen besteding. Gezien de veranderende omstandigheden door de verwoestende branden, schrijven we hierover in onze updates.

– De eerste 5.000 euro gaat naar psychische hulp aan de minderjarigen. Sinds half augustus ontvangt een groep van 60 jongeren onderwijs en les zodat zij mentaal en sociaal kunnen groeien. De lessen zijn gericht op sociale en emotionele ondersteuning, communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, maar ze krijgen ook psychomotorische therapie en creatieve les.

– Veel van de alleenreizende vluchtelingen leven tussen de olijfboomgaarden buiten het kamp, zonder enige elektriciteit of sanitaire voorzieningen. Alles boven de 5.000 euro gaat daarom naar de renovatie van Rub Hall, een grote tent van 10 bij 25 meter. Na de renovatie moet dit een waardige slaapplaats zijn voor alleenreizende jonge vluchtelingen. Een zeer belangrijk effect hiervan is dat Better Days zicht houdt op de minderjarigen, zodat de asielprocedure niet vertraagd en er adequaat gehandeld wordt bij risicovolle incidenten. Hands & Feet heeft als doel € 10.000 bij te dragen aan de renovatie.

Als je de verhalen hoort over deze minderjarigen, dan breekt je hart. Better days is een gedegen organisatie die transparant werkt, maar nog belangrijker: zich totaal geeft aan deze minderjarige kinderen. 

Wat kun jij doen?
Hands & Feet wilde de noodzakelijke hulp aan de minderjarige vluchtelingen helpen te financieren. Door de brand is de situatie totaal anders geworden. Tirza geeft aan dat Better Days, maar ook veel andere NGO’s zich heroriënteren op de wijze waarop ze (nood)hulp verlenen. We willen Tirza daarin steunen en daar de opbrengst van de FietsSponsorTocht voor beschikbaar stellen. Tevens blijven we samen de situatie monitoren om de beschikbare middelen op een juiste manier in te zetten. Het doelbedrag is bijgesteld naar € 40.000. Naar schatting helpen we hiermee 1.600 vluchtelingen, omgerekend een bedrag van € 25 persoon. We hopen van harte dat je een bijdrage zou willen doen!

Doneren kan via de website www.fietssponsortocht.nl maar ook via de fietser via wie je een sponsorbrief of een WhatsApp bericht met donatielink of Tikkie hebt ontvangen. Ook meefietsen is nog mogelijk, meld je dan aan bij Frank, Joost of Mark, of via info@handsnfeet.nl.

Bedankt voor je betrokkenheid, we hopen op je steun! 

Hartelijke groet,

Joost | Mark | Frank

Info: Dit project wordt uitgevoerd door Stichting Take Care of Your Neighbor i.s.m. Better Days 

0 Comment
  TOP