Menu
Unsuccessful

Vakschool voor dropouts in Congo

181%
Resterende tijd
0
Dagen
 • Ontvangen

  € 2.718

 • 181 Dropouts leren een vak

 • Doelbedrag

  € 1.500,-

 • Doel

  100 Dropouts leren een vak

Update 3 [17-08-2018]

ARAMBE– Soms begrijp je ineens door slechts 1 woord hoe prachtig de Afrikaanse filosofie is. In het Swahili is bijvoorbeeld geen woord voor “vreemdeling”. Wat zeg je dan, als het gaat om mensen die van elders zijn? Dan zeg je “gast”. Prachtig toch? – De naam die het nieuwe project heeft gekregen is ook zo vol betekenis. Het vatte onze gesprekken met Epi Kaluba, de drijvende kracht achter Projets Mikondo vaak samen, als het ging over onze missie om de armsten onder de jeugd van Mikondo op weg te helpen naar een betere toekomst door onderwijs en vorming. Het betekent: samen, we doen het samen, in verbondenheid.

En zo is ook de praktijk: samen met de jongeren die niet aan de bak komen doordat ze niet naar school konden en nu zouden vervallen in bedelarij, criminaliteit en prostitutie, wordt juist voor hen en hun lotgenoten een vakopleiding op touw gezet. Er is een stukje grond gekocht en er wordt een onderdak gecreëerd voor de praktijkschool en dat ook dankzij financiering vanuit HandsnFeet.nl en onze stichting samen.

Het fundament is gelegd, de betonnen pijlers waar het dak op komt te rusten hebben nog wat zonnewarmte nodig om uit te harden en dan wordt grond aangebracht voor de vloer, 30 cm boven “straatniveau” zodat er geen wateroverlast komt in de regentijd. – En door de flyers die rondgedeeld worden raken de honderden jongeren van de doelgroep nu meer en meer op de hoogte. Op de flyers staat (vertaald) Opleidingen: Naaien – schoonheidsverzorging- alfabetisering- autorijden- metselen – timmeren -solderen – tevens filmvoorstellingen voetbal diverse kampioensschappen.
Klik hier om meer te lezen over de voortgang van het Arambe Project in 2018.


Update 2 [17-11-2017]

Vanmorgen per smartphone groeten uitgewisseld met Papy, Maitre* Adolphe en de jongeren die het onderdak bouwen voor project ARAMBE (vakonderwijs voor drop-outs  van Mikondo). Ik vond het sensationeel om zo direct in contact te zijn en elkaar te spreken en te zien en het werk te zien.   *Maitre is de aanspreektitel voor een gekwalificeerd vakman – in plaats van “meneer Adolphe”  

Het bedrag van de actie van Hands & Feet is aangevuld door onze stichting, omdat al doende toch bleek dat het solider moest worden dan eerst gedacht. We kunnen niet riskeren dat het dak eraf vliegt en/of dat de wandjes in no time door zon en regen verpulveren.

Gelukkig dat we die mogelijkheden bij de hand hebben!


Update 1 [7-11-2017]

Onze contactpersoon Mieke Rang mailde ons al het volgende: “Dankzij de grandioze actie van Hands and Feet kan er een terrein gekocht waarop de vakschool komt. Het wordt eenvoudig: 8 pilaren met een dak erop. Stroom dankzij dat grote aggregaat dat is gekocht in mei/juni in Parijs en verscheept naar Kinshasa, machines nog van de renovatie en wat Papy erbij heeft gekocht.

We hebben de naam ARAMBE gekozen voor dat sociaal project. Epi had het vaak als motiverende tekst in onze gesprekken: We zijn verbonden! We doen het samen.” 

Vertaling van de flyer: ARAMBE. Het socio-cultureel centrum voor vorming en vakonderwijs in Badara (dat is de plek in Mikondo van het terrein), Organiseert een opleidingscursus voor: Naaien, Schoonheidsspecialist (zie onder), Alfabetisering, Auto rijbewijs, Metselen, Timmeren, Solderen. (zwarte balkje) Video vertoning: films, voetbalwedstrijden: kampioensliga en andere kampioenschappen.

Plaats: Avenue Bakwanga – Badara 11C/ gemeente N’sele


Het doel om 100 jongeren te ondersteunen, totaalkosten € 1.500,- is ruim overstegen. Er is voor dit 30Days-project € 2.500,- opgehaald (167%), waardoor 166 jongeren een kans krijgen om een vak te leren.  Van dit geld wordt een stuk grond gekocht en krijgen de eerste jongeren cursus, die 3-6 maanden duurt en afgesloten wordt met een examen en diploma. Bedankt voor jullie support om deze jongens en meisjes een kans te geven!

Het Centraal Afrikaans land Congo verkeert in een grote crisis, met als gevolg een moeilijk dagelijks bestaan voor haar inwoners. Gezinnen vallen uiteen en het onderwijssysteem wordt langzaamaan vernietigd. De Nederlandse Mieke Rang, 78 jaar (!), zet zich vanuit Nederland in voor de jeugd van de wijk Mikondo, in hoofdstad Kinshasa. Dwars door alle ellende en zorgen heen investeert Mieke, met o.a. de in Parijs woonachtige Congolees Papy en zeer toegewijde locals, in schoolgaande jongeren en in zgn. ‘drop-outs’, schoolverlaters zonder diploma.

Voor deze doelgroep wil men een vakschool opstarten waar zij kunnen leren timmeren, metselen, tegelzetten, kapper of naaister kunnen worden. Een cursus duurt 3 of 6 maanden en wordt afgesloten met een examen en diploma. Op dit moment zijn er al bijna 100 gegadigden aangemeld. In het weekend worden ook de vakken taal en rekenen gegeven, want vele jongeren zijn de Franse taal niet machtig maar spreken Lingala.

Hands & Feet wil deze eerste 100 jongeren ondersteunen. Eerste prioriteit is volgens Mieke een stuk grond kopen en units plaatsen, kosten € 1.500,- ofwel slechts € 15,- per persoon. Help jij mee deze jongens en meisjes een kans te geven?  


Hoofdstad Kinshasa, Congo

Kinshasa is de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo en heeft meer dan 11 miljoen inwoners. De wijk Mikondo ligt vlakbij het vliegveld Ndjili en telt nu ruim 2 miljoen inwoners. Elke dag vestigen zich er weer honderden mensen die met hun gezin uit andere delen van het land zijn gevlucht.

De Congolese Stichting Projets Mikondo zet zich in voor de jeugd. Zij werken al bijna 20 jaar nauw samen met de Nederlandse Stichting Vrienden van Mikondo, waar Mieke Rang de spin in het web is.  De school La Tulipe (ongeveer 500 leerlingen) is afgelopen maanden gerenoveerd dankzij grote inspanningen van de mensen van het project en enkele flinke eenmalige giften uit Nederland

De gegevens over de jeugd in Congo zijn schrikbarend:

 • Van de Congolese kinderen van 6 tot 14 jaar is 28,6% nog nooit naar school geweest;
 • Veelal zijn ouders dood of verdwenen.
 • Zonder leiding of school groeit de jeugd op in een milieu vol zedenbederf en corruptie.
 • Jongens worden aangemoedigd om te stelen en meisjes om zich prostitueren.
 • 63% van de bevolking is jong (tussen 0 en 24 jaar).
 • Levensverwachting 57 jaar.


ACTIE ZENDINGSGELD – Farèlschool Katwijk aan Zee
Ook het team en kinderen van de Farèlschool in Katwijk aan Zee hebben zetten zich in voor hun leeftijdsgenootjes in Congo. De school spaart voor krijtbordjes (leitjes) voor minimaal 80 kleuters, want de oude leitjes zijn aan vervanging toe. Lees meer in het nieuwsitem over de actie van de Farèlschool: klik hier!

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  TOP