Menu

Ruim 1.750 euro voor vluchtelingen in Calais

In oktober werd er maar liefst 1.752 euro gedoneerd voor de vluchtelingen in Calais. Naast de vele euro’s ontvingen we ook kleding en een tent. Veel dank voor jullie gulle giften! Vrijdag 11 december reizen Joost en Frank af naar Calais om samen met CalAid, door hen verzamelde hulpspullen te brengen. Inmiddels hebben we als bestuur besloten de ontvangen gelden in te zetten voor de bouw van shelters, oftewel eenvoudige semipermanente houten huisjes. Dit in verband met de komende winter. Met de gedoneerde gelden worden ongeveer 9 huisjes plaatsen, goed voor ca. 45 vluchtelingen. Met de tenten (32 stuks) konden iets meer mensen geholpen worden, maar de was er gerede twijfel of deze voldoende warmte bieden en bestand zijn tegen de komende winter. Voortschrijdend inzicht en een betere oplossing!

Bezoek aan ‘The Jungle’ in Calais

Het vluchtelingenkamp in Calais wordt ook wel ‘The Jungle’ genoemd. Momenteel leven er meer dan 6.000 mensen in het kamp in Calais, veelal onder erbarmelijke omstandigheden. Mensen zijn in Calais gestrand, omdat het de plaats is om een vluchtpoging naar Engeland te ondernemen. Engeland is voor veel vluchtelingen de ideale locatie om asiel aan te vragen, omdat je daar mag werken als asielzoeker. Dat is in veel andere Europese landen niet het geval. Omdat de omstandigheden er slecht zijn en mensen veelal niets hebben, zijn diverse hulporganisaties in het kamp werkzaam. Enerzijds de wat grotere zoals Médecins du Monde (Nederlandse tak heet ‘Dokters van de Wereld), maar ook veel kleinere organisaties, zoals Kitchen in Calais en Care4Calais, waar Rania van CalAid Zuid-Holland goed contact mee heeft.

Met een grote Sprinterbus volgeladen met hulpgoederen, vertrokken we op vrijdag 11 december om 5:00 uur uit Rijnsburg. Rond de klok van 11:00 uur konden we vlakbij Calais de goederen lossen in de opslag Care4Calais. John en Claire zijn twee toegewijde Engelse hulpverleners die dag en nacht werken om een beetje licht te brengen in de duisternis van de vluchtelingen. 

Na het lossen, vertrokken we naar Calais om een bezoek aan het kamp te brengen. We werden welkom geheten door een Afghaanse man, die Rania heeft leren kennen in het kamp. Hij nodigde ons uit om in een het ‘Afghaanse café’ een kop thee te drinken. Een provisorische hut met een barretje, waar de Afghanen ontmoeting hadden en tijd is om wat te ontspannen. We ontmoeten er een Irakese man met zn 6-jarige zoontje. Toen we weer op pad gingen, kwam hij ons begroeten met een flesje parfum en spoot bij ons allemaal wat op de polsen. Een vorm van dankbaarheid en gastvrijheid, dat we de moeite namen om het kamp te bezoeken en daarmee bemoediging te brengen. Vervolgens namen we een kijkje bij wat shelters in aanbouw, bezochten een provisorisch gebouwde kerk in de Eritrese wijk. Het vrouw & kind centrum, een soort ’theater’, doktersposten in oude caravans en een gaarkeuken. Allemaal voorzieningen door de migranten zelf of met hulporganisaties opgezet. Bijzonder! We sloten het bezoek af bij een groepje Syrische vluchtelingen. Rondom een kampvuur werden we gastvrij welkom geheten. Een van de vluchtelingen vertelde over zijn thuis in Kobani, een ander over zijn vlucht met een bootje van Turkije naar Griekenland en de problemen die ze keregen op zee. Toen we aanstalte maakten om te vertrekken, ging net een groepje van hen weg. Ze gingen met een tas richting de treinen. Een gevaarlijke poging om Engeland te bereiken. Een poging om weer hoop en toekomst te vinden in een gebroken leven, vol trauma en verdriet.

Het was een bijzonder bezoek. Een heftig bezoek om te ervaren en te zien hoe de vluchtelingen leven. Hoe ze in bijna onmenselijke omstandigheden stand houden. Hoe ze tussen wal en schip vallen, omdat we in het rijke en vredige Europa niet in staat zijn om de tegenstellingen bij te leggen en deze mensen een menswaardige opvang te bieden. Dat maakt het tegelijkertijd heel verdrietig. Laten we in gebed en hulp bij deze mensen zijn!

Bouw van de shelters in beeld

De hulporganisatie ter plaatse in Calais heeft een filmpje gemaakt over de bouw van de shelters, waarvan wij er 9 hebben kunnen laten bouwen van het gedoneerde geld in oktober. Aanrader!

Voor meer info over dit mooie project, klik hier.

Deel dit bericht!

About the Author : Mark Heemskerk


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP