Menu

€ 1.594 oftewel 53 geiten voor getroffenen orkaan Matthew op Haïti

In november werd het prachtige bedrag van € 1.594 opgehaald om de levens van gezinnen die heel veel verloren zijn door de orkaan Matthew, weer een beetje op gang te helpen. We hebben geld ingezameld om gezinnen een geit te kunnen geven. Zo kunnen we met deze opbrengst 53 gezinnen worden geholpen met een geit. Een geit zorgt voor inkomen in de vorm van melk.

Lees hier meer over het project.

Van Hart voor Haïti ontvingen we begin december het onderstaande bericht:

Bedankt voor uw steun!

Sinds orkaan Matthew Haiti heeft getroffen, is er veel  gebeurd. Langzaam maar zeker wordt  duidelijk hoe ernstig de situatie is en wat er allemaal moet gebeuren om de bevolking weer op weg te helpen. Stichting Hart voor Haiti heeft een begin kunnen maken met noodhulp in de zwaarst getroffen gebieden. Bij aankomst in de verwoeste dorpjes werd het team getroffen door de hopeloosheid van de mensen. “Alles is verwoest, je weet bijna niet waar je beginnen moet”, constateert zendeling Johan Smoorenburg verdrietig.

Eerste hulp verlenen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het duurde een week voordat het in Nederland ingezamelde geld voor noodhulp Haiti bereikte. Vervolgens kostte het vanuit Bon Repos zeker vijf à zes uur om het rampgebied te bereiken. Smoorenburg en zijn team gingen eerst op inspectie om de mogelijkheden te inventariseren. “Het is in en in triest wat je dan ziet”, vertelt hij. “Je kunt de hele dag wel huilen. Hele dorpen zijn weggevaagd.”

Marie Mirlaine Augustin is een van de slachtoffers. Het huis waar zij woonde met haar ouders en twee kinderen is verwoest.  Ze vertelt over de bewuste nacht: “De wind en regen wekten ons en rond 3 uur ’s nachts vloog het hele dak eraf en zaten we in de regen. De muren van het huis zijn blijven staan maar verder zijn we alles kwijt. Onze tuin waar we voor een groot gedeelte van leefden is vernield en onze geiten zijn ook doodgegaan. We hebben vrijwel niets meer.”

Stichting Hart voor Haiti helpt mensen als Marie Mirlaine weer op weg. “Ze brachten ons rijst, bakolie, schoon water en wat geld,” vertelt ze. Smoorenburg vult aan: “Die noodhulp is van levensbelang. Maar op de lange termijn moet er natuurlijk meer gebeuren, want je bent negen maanden verder voordat je weer een banaan van een boom kunt plukken. De herbouw van de steden moeten we overlaten aan grote hulporganisaties en de overheid. Maar wij doen wat we kunnen. De mensen kunnen het bijna niet geloven. Ze zijn enorm dankbaar met de aangeboden hulp. En het geeft hen hoop voor de toekomst.”

Het geld van Stichting Hands & Feet zal worden ingezet om, na de eerste noodhulp, gezinnen als dat van Marie Mirlaine weer op weg te kunnen helpen. Het verstrekken van zaden, vee (geiten), etc. zal ze helpen om het leven weer op te pakken.

Namens Stichting Hart voor Haïti

Leontine van Dijk – Siezenga

Deel dit bericht!

About the Author : Joost


0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

  TOP